Meny
Varje dag under eMedborgarveckan kan invånarna i Rättvik, Säter och Älvdalen ta del av en film eller föreläsning på nätet. Sara Hansson är projektledare på Rättviks DigidelCenter och har tillsammans med sina kollegor i Säter och Älvdalen skapat ett program utifrån deras olika kunskaper och kompetenser.
– Det är kul att göra det här tillsammans. Det blir ett fylligare program när vi hjälps åt, med ett bra och brett utbud för alla att ta del av. Säter har till exempel tagit fram ett MIK-bingo med olika digitala aktiviteter som man kan göra under veckan.
I första hand genomförs programmet digitalt, men vissa programpunkter kan invånarna dessutom ta del av på plats. Filmer och föreläsningar kommer att delas vidare i sociala medier i de tre kommunerna, och är delvis riktade mot en annan målgrupp än under tidigare år.
– I Rättvik har vi haft många aktiviteter för invånare över 70 år, på särskilda boenden och för barn men inte så många för målgruppen däremellan. I år har vi bland annat en föreläsning med Niclas Ottosson om barns internetanvändande tillsammans med Vikarbyns föräldraförening. De hade kontakt med föreläsaren och frågade om vi kunde streama föreläsningen, säger Sara Hansson.
Hon är van att samarbeta med andra verksamheter inom kommunen och är glad att nå ut till vårdnadshavare på det här viset. För många kan det vara svårt att komma iväg på en föreläsning kvällstid, men tack vare webbsändningen kan förhoppningsvis fler delta.
För att se föreläsningen krävs föranmälan, men de övriga programpunkterna är öppna för alla. På måndagen visas Säters film Hej förälder! Hur har du det på nätet? På tisdagen handlar det om trygghet på nätet och en kommunpolis från Rättvik svarar på invånarnas frågor. På onsdagen berättar Södra Dalarnas Sparbank om bank-id och Swish tillsammans med Säters DigidelCenter och på fredagen tipsar Älvdalens DigidelCenter om användbara appar.
– Vi lägger ut vårt material klockan 10 varje dag på Facebook och delar varandras direkt, säger Sara Hansson.
Eftersom alla invånare inte har möjlighet att följa programmet hemifrån, kommer Rättviks DigidelCenter att ha en tv där dagens program rullar. Där finns även det tryckta informationsmaterialet till invånarna.
Rättviks DigidelCenter har tidigare ordnat många aktiviteter på kommunens särskilda boenden och LSS-boenden, exempelvis en uppmärksammad digital älgjakt. Under vårens besöksförbud har sådana aktiviteter inte kunnat genomföras. Trots att besöksförbundet nu är hävt, råder fortfarande stor försiktighet på boendena. Sara Hansson har därför skickat ut förslag på aktiviteter som kan genomföras utan externa besökare under eMedborgarveckan.
– Sedan i våras har vi streamat musikunderhållning från kulturhuset i Rättvik. Varje fredag klockan 11 kommer ett nytt klipp med livemusik som äldreboendena har kunnat koppla upp sig mot. Det är musiker som brukar vara ute och spela på särskilda boenden men inte har kunnat göra det.
En annan populär aktivitet som går att ta del av när som helst är vårens kosläpp som filmades och sändes på nätet.
– Vi har även ett bildspel med gamla bilder från Rättvik, konserter från hembygdsföreningen och midsommar som streamades. De filmerna ligger kvar så man kan se på dem i efterhand, säger Sara Hansson.
Hon är väldigt nöjd med alla givande samarbeten, både inom Rättviks kommun och nu med DigidelCenter i andra kommuner.
– När det är digitalt finns inga gränser för hur man kan samverka. Egentligen skulle vilka DigidelCenter eller andra verksamheter som helst kunna gå ihop, planera och sprida varandras material. Man behöver inte alltid sitta själv och spåna idéer. Man hittar varandra och bra aktiviteter inom Digidelnätverket.
→ Länk till filmen Hur har du det på nätet?
→ Länk till artikel om den digitala älgjakten under eMedborgarveckan 2019